Powered By Blogger

2010. november 25., csütörtök

Németország, Mainau, a virágsziget, SzG3

További összefoglalóbb jellegű beszámolók Németországból:

Parkok, kastélykertek, patakok, folyók, tavak, szökőkutak, csobogók Németországban
- Goslar
- München
- Kassel

Vissza a főoldalra (katalógus)

Itt most egy kicsit másképpen csinálom, mint a többi bemutatott helynél. Először elkészítem a leírást, majd utána jön a képparádé, hogy minden szöveg nélkül élvezni lehessen e hely csodálatos szépségét. Az egyes látnivalókhoz odaírom a térkép szerinti számozását, hogy könnyebben beazonosítható legyen. Maga a környezet is páratlan, a Bódeni tó önmagában pazar látvány. Ezen a helyen tényleg lehetett érezni, hogy itt nagyon-nagyon sok minden a turistákért van (de csak a jó értelembe véve). Hihetetlen mennyiségű ember látogat ide, mégsem érződik a zsúfoltság, mindenki jól érzi magát. A belépő a szigetre egy kicsit borsos (2010-ben közel 18 Euro volt + parkolási díj).

Mainau kis sziget a Bodeni-tó északi medencéjében, az Überlingeni tóban, Németországban, Baden-Württemberg tartományban. Egy közepes hosszúságú híd köti össze a szárazfölddel. A Bodeni-tó felől menetrend-szerinti hajóval is megközelíthető, ami a sziget keleti végében köt ki.

Mint botanikuskert, történelmi kastélypark és kulturális központ, Németország egyik legvonzóbb turisztikai létesítménye. Magánvállalkozási minőségében „Mainau nemzeti műemlék” névvel illeszkedett be Németország turisztikai névsorába.

Az alemannok területén a Bodeni-tó hullámaitól fürösztött sziget évente kétmillió látogatót vonz. (Az alemann ősrégi germán törzsből származó büszke nép, melynek csodálatos népviselete hasonlít a bajorokéhoz.)

Már Kr. e. 5000-ből való település nyomait is találtak a sziget területén.

A legendák szerint a Szentföldről hazatérő skandináv kereszteslovagok hosszú útjuk után Mainau szigetén pihentek meg, s ajándékként keleti virágmagvakat hoztak, melyek az első elvetett magok voltak a szigeten. A történelem folyamán e sziget a népek közötti viszálykodásnak volt kitéve. Számtalan tulajdonos a szigetet feldúlva, rendetlen összevisszaságban hagyta.

1827-ben Eszterházy Miklós vette meg a szigetet, majd tisztította ki és ritka növények sokaságát, sőt délszaki fákat is ültetett Mainau földjébe. Ez után újabb hanyatlás következett. 1856-ban I. Frigyes badeni nagyherceg tulajdonába kerül. Majd fia, II. Frigyes örökli, aki megegyezik testvérével, Viktóriával, hogy unokájáé, Lennart Bernadotte hercegé lesz. A kis herceg minden nyarát itt töltötte, és ez a család ma is a gyönyörű kastélyban lakik.

1930-ban kezdődik el az ún. Bernadotte-korszak. Ők varázsolták ismét újjá az addigra rettenetesen elhanyagolt állapotban lévő kastélyt. Fél évszázadig tartott, míg a kastély és a kert a mai állapotába került. 1974-ben Lennart Bernadotte gróf és Sonja grófnő kezdeményezésére alapítvány létesült, amely megteremtette a „Blumeninsel Mainau” kereskedelmi társaságot.

A 45 hektárnyi terület szinte teljes egészében több ezernyi virág özönében fürdik. A park virágjai úgy vannak összeválogatva, hogy a hervadásukat nem lehet észrevenni. A színek egyeztetése, a virágok csoportosítása kitűnő ízlésről és szaktudásról tanúskodik.

A világszerte virágzó 25 ezer fajta orchideából itt 1200-féle gyönyörködteti a szemet. A tavaszi virágszőnyeg életre keltésének előkészülete már ősszel elkezdődik, amikor 600 ezer virághagymát készítenek elő tavaszra. Tavaszi virágfakadáskor 1 millió 200 ezer virág pompázik, ezek közül 550 különböző tulipán, 200-féle nárcisz és több mint 80 színkombinációban tündöklik a jácint, valamint 280 fajta rododendron. A csodakert növény- és fagazdagsága egészen más világot varázsol elénk. Az óriási méretű fák mellett találhatók tulipánfák, ezek között található az Eszterházy herceg által 1830-ban ültetett fa, amely eléri a 43 méteres magasságot.

Mainau másik csodavilága a lepkeház. Az üvegház ezer négyzetméteres, levegője igen páradús. A lepkék eme gyönyörű otthonát Michael Boppre freiburgi egyetemi tanár útmutatásai alapján rendezték be. Rengeteg színpompás pillangó repdes a levegőben. Érdekessége, hogy a lepkék rendkívül szelídek és barátságosak. Könnyedén előfordulhat, hogy valamelyikünk vállán pihennek meg.


És most lássuk a képeket:
a sziget térképe
a sziget bejárata a svéd kereszttel (Schwedenkreuz)(7)
a Bódeni tó látképe a hídról
a Bódeni tó látképe a szigetről
a metasequoia sétány (10)
szökőkút a gyógynövény kertnél (11)
Stauden garden (47)
Stauden garden (47), még saját kecskék is vannak!
a dália kert (38) (Éva)
a Bódeni tó látképe a szigetről
az olasz stílusú virág- és vízesés (37)
a vízesés (37) előtti park
a vízesés (37) előtti park
az olasz stílusú virág- és vízesés (37)
a vízesés (37) előtti park
rózsák a vízesés (37) alatt
a kikötő (43) látképe
a Bódeni tó látképe a szigetről
a kikötő (43)
a Comturey pincészet, étterem (41, 42)
a Bódeni tó látképe a szigetről
a kikötő (43)
a kastély temploma (30)
a kastély (30)
a kastély (30) homlokzata
az olasz rózsakert (33)
az olasz rózsakert (33) terasza
kilátás a teraszról a Bódeni tóra
a pálmaház (32)
a pálmaház (32)
a pálmaház (32) mellett (Éva)
a pálmaház (32) alatti kertben
az olasz rózsakert (33)
a mediterrán terasz (36)
az olasz stílusú virág- és vízesés (37) a mediterrán terasz (36) felől
a mediterrán terasz (36) (Éva)
kilátás a mediterrán teraszról (36)
a mediterrán terasz (36) szökőkútja
a svéd torony (23)
a pillangóház (19)
a pillangóház (19)
a pillangóház (19)
a pillangóház (19)
a pillangóház (19)
a pillangóház (19)
a pillangóház (19) bejáratánál
"Mein schöner garten" (18)
"Mein schöner garten" (18)
"Mein schöner garten" (18) (Éva)
"Mein schöner garten" (18) (Éva)
a híres virág-páva a (11) és (18) helyek között
egy másik "virág-madár"
a Mainau gyerekvilág (12)
a Mainau gyerekvilág (12)
a Mainau gyerekvilág (12)
a Mainau gyerekvilág (12)

Remélem, hogy kedvet csináltam ehhez a gyöngyszemhez, aki erre jár, ne hagyja ki!

Még egy jó tanács a végére: aki autóval jött ide, az a jegy megváltásakor vegyen egy parkoló zsetont, mert csak azzal lehet kimenni a parkolóból (ne keressen senki fizető automatát, nincs) és sok időt megtakaríthat, mire rájön, hogyan is lehet innen eltávozni (a sok kellemes élménnyel).

Vissza a főoldalra (katalógus)